Комітет захисту прав адвокатів заявляє про бездіяльність правоохоронних органів у відстоюванні гарантій адвокатської діяльності | НААУ

Комітет захисту прав адвокатів заявляє про бездіяльність правоохоронних органів у відстоюванні гарантій адвокатської діяльності

Різне
11:41 Вт 14.08.18 1628 Переглядів
Версія для друку

10 серпня Комітет захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності заявив про відсторонення держави та правоохоронних органів у протидії порушенням прав адвокатів.

Про це заявила Голова Комітету Ганна Боряк під час прес- конференцію на тему "Напад на адвокатуру — політика держави, направлена на порушення прав і гарантій адвокатської діяльності”.

"Ми сьогодні констатуємо факти. Перший факт — це відсутність у держави обов'язку відповідати за гарантії адвокатської діяльності. Другий факт, який сьогодні констатуємо, це застосування сили, як аргументу у переконанні правової позиції сторони обвинувачення . І третій факт — це залякування адвокатів і втручання у адвокатську діяльність, зокрема, з боку представників Міністерства внутрішніх справ. Представники Міністерства внутрішніх справ втручаючись у адвокатську діяльність покривають представників начебто громадських організаційу їх спробах вломитися в офіс НААУ, погрожувати адвокатам у соціальних мережах, застосовувати силу до адвокатів як аргумент необхідності примусити адвоката мовчати", - зазначила Ганна Боряк.

За її словами, такі випадки відбуваються під фактичним прикриттям правоохоронних органів. Звернення щодо розслідування порушень прав захисника залишаються без належного реагування.

"В нашій державі ми змушені дійти до того, що адвокат повинен надавати правову допомогу іншому адвокату з метою захисту колег від бездіяльності правоохоронних органів"- , наголосив заступник Голови Комітету Ігор Колесніков.

Адвокатська спільнота обурена тим, лише за два тижні кінця липня — початку серпня було зафіксовано понад 10 порушень прав та гарантій адвокатської діяльності.

"На мою адресу на сьогоднішній день надходять погрози, які я сприймаю з неспокійним серцем. Все ж таки ототожнення нас і клієнта — це, напевно, найбільш страшна ситуація. Відповідну мою заяву було зареєстровано, внесення відомості в державний реєстр за статтею 399 ч.1 Кримінального кодексу України про те, що у залі судового засідання, 7 липня в Апеляційному судді міста Києва мені були нанесені побої. Ці дії були перекваліфіковані слідством на частину другу , оскільки на сьогоднішній момент є висновок медичної експертизи, де мені нанесені легкі тілесні ушкодження з критерієм тривалості розгляду здоров'я", - повідомив про своє побиття у приміщенні Апеляційного суду міста Києва заступник Голови Комітету захисту прав людини при НААУ, адвокат Олег Поваляєв.

За словами адвоката Катерини Кармазіної, злочини проти захисників наразі замовчують та не дають їм розголосу.

"На всю країну змовчали про факт побиття адвоката Юрія Кармазіна, а по друге на очах у всієї країни показали, що якщо ви не визнаєте свою провину у скоєнні якихось злочинів, вас будуть вивозити у невідодому для ваших родичів і ваших адвокатів напрямків для тортур"-, наголосила вона.

Про втручання в діяльність органів адвокатського самоврядуваня повідомила член Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії м. Києва Тетяна Гнатюк.

"2 серпня під час засідання КДКА до зали засідань увірвалися велика кільксть людей, в тому числі серед них були депутати і так звані активісти. Ми не мали можливості перейти до іншої зали аби прийняти рішення через те, що нас заблокували і не давали можливості вийти близько 4 годин. Найцікавіше, що під час таких дій були пристутні і представники поліції, на очах яких, такі дії здійснювалися, не дивлячись на те, що з нашого боку були прохання зупинити ці неправомірні дії, нас просто проігнорували. Це все відбувалося за підтримки народного депутата Дейдея і Хмари. Таким чином, все це свідчить про активне втручання у адвокатську діяльність, у роботу органів адвокатського самоврядування з метою "зламати" Національну асоціацію адвокатів України, підпорядковувати та диктувати свої правила і щоб ми підкорялися цим вимогам", - розповіла Тетяна Гнатюк.

Наразі українські адвокати ведуть роботу зі створення механізму їх міжнародного захисту.

Голова Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності при НААУ Ганна Боряк звернулася до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з проханням надати правову оцінку подіям, що відбуваються з нападом на адвокатів та втручанням в діяльність самоврядних органів в групі з невідомими особами.

Відеозапис прес-конференції Комітету захисту прав і гарантій адвокатів при НААУ 10 серпня 2018 року

 

 

 

Популярні новини

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 633

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 1061

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 2341

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 3959

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 4176

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 4025

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4681

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6140

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл