НААУ звернулася до Президента і міжнародних партнерів з приводу подій 2 серпня | НААУ

НААУ звернулася до Президента і міжнародних партнерів з приводу подій 2 серпня

Гарантії діяльності
19:05 Вт 07.08.18 4647 Переглядів
Версія для друку

Національна асоціація адвокатів України звернулася до Президента України, керівництва правоохоронних органів та парламенту, міжнародних організацій та дипломатичних представництв з приводу різкого загострення ситуації довкола адвокатури як незалежного конституційного інституту захисту прав Людини.

У заяві викладено детально події 2 серпня, коли під час засідання Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатів (КДКА) м. Києва відбулося силове захоплення приміщення НААУ. Учасниками цієї події стали народний депутат Євген Дейдей (фракція "Народний фротн") та народний депутат кількох скликань Верховної Ради Степан Хмара.

Використовуючи передбачений законом статус народного депутата, вони забезпечили прохід до приміщення НААУ десяткам представників праворадикальних організацій, агресивно налаштованим активістам громадських організацій, пов’язаним з різними парламентськими політичними силами. Разом вони організували групові дії та прийняли активну участь в них, що призвели до грубого порушення громадського порядку та суттєвого порушення роботи Дисциплінарної палати КДКА м. Києва.

В результаті тиску та залякування членів КДКА м. Києва 2 серпня 2018 року Дисциплінарна палата КДКА м. Києва не змогла в рамках своїх законних повноважень прийняти рішення у дисциплінарному провадженні стосовно адвоката Андрія Мамалиги.

При цьому від членів комісії в ультимативній формі вимагали надати документи, які не мали жодного відношення до питань порядку денного, членам комісії силою не дозволяли покидати залу засідання та вільно пересуватися приміщенням НААУ.

На очах правоохоронців відбувалися численні порушення Закону України “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” та Кримінального кодексу.

Подібні ситуації безкарного застосування насильства до адвокатів вже відбувалися і раніше під час з`їздів адвокатів України 2014-2015 років, силового захоплення учасників засідання Ради адвокатів України та приміщення Національної асоціації адвокатів України, внаслідок чого блокувалась діяльність органів адвокатського самоврядування.

«Фактично, із почуттям власної безкарності радикальні організації та окремі політичні сили наразі прагнуть отримати всі інструменти для знищення конституційного інституту захисту. Руйнуючи всі принципи законності, верховенства права та рівності громадян у їхніх правах, радикали, їхні підбурювачі та покровителі прагнуть фізично усувати адвокатів від виконання професійних обов’язків. Насправді, під прицілом їхніх руйнівних дій є не адвокати, обрані до органів адвокатського самоврядування, і не адвокати у резонансних кримінальних справах, а фундаментальні принципи рівності громадян у їхніх правах, в тому числі право кожного на професійну правничу допомогу. Це право гарантується державою, і не може визначатися ідеологіями радикальних організацій чи політичних партій. Небезпечно, якщо ця тенденція пошириться і на інші права громадян – на справедливий судовий розгляд, право обирати та бути обраними тощо», - ідеться у заяві.

Андрій Мамалига займає посаду представника Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денисової, донедавна – депутата Верховної Ради України згаданої вже фракції “Народного фронту”. Свого часу Мамалига також був кандидатом на посаду омбудсмена, якого публічно підтримувала фракція Радикальної партії, оскільки він був адвокатом одного з членів РПЛ Ігоря Мосейчука. Прикметно, кандидатуру Мамалиги на посаду омбудсмена висунуло зібрання адвокатів, нелегітимно проголошене «конференцією адвокатів м. Києва», та громадська організація «Українська спілка учасників бойових дій в АТО”, де він сам є засновником.

«У поточній ситуації, коли офіс Уповноваженого формується із політично заангажованих осіб із далеким від європейських стандартів розумінням прав людини, та ігнорує звернення НААУ про напади на окремих адвокатів та силові атаки на адвокатуру як конституційний інститут, стає очевидним, що партійний принцип недоречний при формуванні офісу Уповноваженого з прав людини та власне визначення кандидатів на посаду Омбудсмена», - йдеться у заяві.

НААУ оцінює таку ситуацію як неприйнятну і таку, що вимагає уваги не лише керівництва держави, а й міжнародної демократичної спільноти, оскільки йдеться про цілеспрямоване знищення основ правової держави.

Небезпечними є наслідки подальшої безкарності подібних незаконних дій, якими стануть позбавлення права людей на ефективну професійну правничу допомогу та захист від кримінального переслідування. Громадяни України опиняться беззахисними у відстоюванні своїх прав та законних інтересів.

НААУ закликає надати негайну та всебічну допомогу у відновленні прав та гарантій адвокатів, передбачених чинним законодавством України та міжнародними договорами, відновленні конституційних прав людини в Україні на професійну правничу допомогу та захист.

Заява НААУ від 1 серпня 2018 року до керівництва держави та міжнародної спільноти з приводу руйнування адвокатури

 

 

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 1251

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 1262

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 1871

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 1670

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 1728

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 3063

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 3640

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 3394

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл