Для незалежної держави незалежність адвокатури є природною — Лідія Ізовітова | НААУ

Для незалежної держави незалежність адвокатури є природною — Лідія Ізовітова

Різне
12:21 Сб 19.05.18 1070 Переглядів
Версія для друку

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова відкрила семінар з підвищення кваліфікації для адвокатів західних регіонів, який відбувається у Львові.

Свій виступ Лідія Ізовітова присвятила поточним викликам, які загрожують незалежному статусу адвокатури. Насамперед, ідеться про спроби перегляду профільного законодавства у бік обмеження повноважень органів адвокатського самоврядування та знищення адвокатури як єдиного національного інституту, а також про спроби фінансового тиску та узалежнення адвокатів від бюджетних надходжень в рамках системи БПД.

Так, розроблений під егідою Ради з питань судової реформи, містить кардинальні зміни до порядку доступу до професії та функціювання органів адвокатського самоврядування.

Доступ до професії буде обмежений, проте перехідними положеннями законопроекту, навпаки, передбачений часовий період до 2021 року, коли всі юристи можуть набути статус адвоката без стажування лише за підсумками іспиту.

Це своєрідна уніфікація, яка збільшить кількість адвокатів без досвіду та практики роботи в судах”, - сказала Лідія Ізовітова. Такий підхід авторів законопроекту зумовлений поетапним запровадженням права адвокатів на виключне представництво в судах. Проте, прогнози про різке зростання попиту на адвокатські послуги і неспроможність адвокатської спільноти задовольнити його, безпідставні.

Це положення обґрунтовується монополією, начебто потрібна більша кількість адвокатів. Проте, ми знаємо, що у адвокатів не так багато справ, і постає питання, чи потрібна нам така величезна армія адвокатів. Ми вважаємо, що ми справимося тією кількістю, яка є, і допуск має бути таким, який є у чинному законі”, - зауважила Голова НААУ, РАУ.

Законопроект при цьому надає право адвокатам, які працюють в органах державної влади та призупинили адвокатську діяльність, бути представниками цих адвокатів в судах на підставі договору із своїм роботодавцем. “Це намагання одержавити адвокатуру шляхом запровадження так званих державних адвокатів через реалізацію монополії. Це чиста корупція і такого не може бути. НААУ, Рада адвокатів України заперечують проти створення такого інституту, який взагалі може існувати”, - наголосила Лідія Ізовітова.

Натомість, НААУ пропонує запустити механізм запровадження монополії через зміни до закону про державні закупівлі, що враховували би особливості закупівлі послуг на правову допомогу, або прийняття окремого закону про державні закупівлі правових послуг.

Неприйнятними є і положення законопроекту, які переглядають порядок обрання до органів адвокатського самоврядування через конференції, які фактично є загальними зборами адвокатів регіону.

Голова НААУ також повідомила про ситуацію в системі БПД. За її інформацією, створено заборгованість перед адвокатами, які надають послуги за дорученнями центрів правової допомоги, у сумі 10 млн. грн. При цьому борги існують фактично по всіх регіонах країни.

Неспроможність бюджету стабільно фінансувати безоплатну правову допомогу в рамках чинної системи засвідчує необхідність змінити модель БПД. Відповідні зміни мають передбачати передачу радам адвокатів регіонів адміністративні функції, уточнення критеріїв, за якими особа має право на безоплатну правову допомогу, вільний вибір захисника та неможливість втручатися в діяльність адвоката.

Голова НААУ нагадала, що 2012 року адвокатурі вдалося вирішити питання щодо прийняття профільного закону, де були вирішені втілені принципи представництва, самоврядування та саморегулювання професії. Аналогічно і закон 1992 року, який передбачав вихід адвокатури з-під контролю Міністерства юстиції, був прийнятий на хвилі розбудови України як незалежної держави. “Наш закон був прийнятий, коли держава боролася за власну незалежність і незалежність адвокатури була природною”, - підсумувала Голова НААУ, РАУ.

Популярні новини

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 439

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 1716

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 1832

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2076

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3122

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3467

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7992

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7471

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл