Профільний Комітет НААУ направив у ВР пропозиції щодо змін КПК для захисту учасників АТО у кримінальних провадженнях | НААУ

Профільний Комітет НААУ направив у ВР пропозиції щодо змін КПК для захисту учасників АТО у кримінальних провадженнях

Законодавство
15:35 Пн 23.04.18 3002 Переглядів
Версія для друку

За результатами круглого столу, проведеному в Верховній Раді України адвокатами Комітету з питань координації надання правової допомоги учасникам антитерористичної операції, членам їх сімей та переселенцям при НААУ спільно з волонтерською  організацією "Юридична Сотня", кожному народному депутату надіслано узагальнені пропозиції про зміни в законодавстві

Сьогодні систематизовані та скеровані до представників Верховної Ради України пропозиції учасників круглого столу, проведеному 05 квітня 2018 року в приміщенні Верховної Ради України за ініціативою Комітету НААУ спільно з Всеукраїнським громадським об’єднанням «Юридична Сотня». Круглий стіл був присвячений проблемним питанням здійснення судового провадження в кримінальних справах щодо осіб, що здійснювали захист незалежності суверенітету та територіальної цілісності України в зоні АТО.

Ключовою темою для обговорення були необхідність внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей територіальної підсудності кримінальних правопорушень, вчинених в районах проведення АТО, а також проблематика створення військових судів/трибуналів.

В круглому столі взяли участь народні депутати України, адвокати, судді, представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Збройних сил України, військової прокуратури, громадських організацій, засобів масової інформації.

Леся Василенко, правозахисник, волонтер, голова ВГО «Юридична сотня» доповіла, що підставою для організації проведення круглого столу стали проблеми здійснення судового провадження щодо військовослужбовців, обвинувачених у вчиненні злочинів під час участі в АТО, що вказують на недовіру до судового розгляду кримінальних проваджень на території Донецької та Луганської областей.

Марія Островська, адвокат, волонтер, Голова Комітету АТО НААУ вказала на необхідність законодавчого визначення зміни підсудності з метою забезпечення справедливого розгляду справ учасників АТО. Внаслідок чого, адвокатами Комітету НААУ спільно з правозахисниками ГО «Юридична Сотня» та Секретаріатом Омбудсмена попередньої каденції Валерії Лутковської було розроблено відповідний законопроект про внесення змін до КПК України (№ 7296), що вже схвалений Комітетом ВРУ з питань правової політики та правосуддя. Вказаним законопроектом передбачається визначення підсудності справ за обвинуваченням учасників АТО за судами загальної юрисдикції найбільш наближених областей до Донецької та Луганської, а також Києва та Київської області. Зауважила, що при обґрунтуванні законопроекту слід уникати огульних обвинувачень всіх суддів сходу в злісній упередженості через політичні переконання.

Народні депутати України Ігор Лапін та Тарас Пастух зазначили, що внаслідок багатьох звернень бійців АТО з проханням про допомогу їм відомо про наявність проблеми та підтримали ініціативу правозахисників. Також, народні депутати зауважили, що готові долучатися до роботи.

Водночас, Ігор Лапін вказав, що є ініціатором одного з законопроектів за № 7507, яким порушенні питання про необхідність внесення змін до КПК України – щодо зміни територіальної підсудності в окремих кримінальних провадженнях в умовах агресії Російської Федерації. Він пропонує визначити підсудність справ за обвинуваченням учасників АТО за місцем їхньої реєстрації, а справ за обвинуваченням осіб, яким інкримінується вчинення злочинів, пов’язаних з сепаратизмом, за загальними судами міста Києва.

Тарас Пастух висловив свою готовність підтримати голосуванням, як наявні законопроекти, так і при необхідності – прийняти участь в розробленні нового.

Андрій Мамалига, адвокат та представник Секретаріату новообраного Омбудсмена в цілому підтримав необхідність законодавчих змін. Водночас, вказав про необхідність здійснення ряду доопрацювань. Зокрема, в зв’язку з потребою визначення підсудності і на етапі досудового розслідування. При цьому, висловив скептицизм у необхідності створення військових судів.

Юрій Бобров, у минулому працівник органів військової прокуратури, суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду, з 2015 року призваний за мобілізацією у Збройні Сили України в АТО, і на сьогодні представник Генерального штабу ЗСУ – підтримав ініціативу правників. Проте, зауважив, що більш доцільним буде відновлення військових судів в системі судів загальної юрисдикції, з метою забезпечення повного, обґрунтованого та компетентного здійснення розгляду кримінальних справ про злочини у сфері військових правовідносин.

Розвилася жвава дискусія. Ряд правників та громадських активістів вважали, що проблему може виправити виключно створення військових судів, інша ж частина присутніх вказувала на можливість вирішити проблему і за рахунок визначення виключної підсудності справ за участю особливого суб’єкта – учасника АТО.

Адвокат, колишній військовослужбовець, учасник декількох війн Дмитро Іванов зазначив, що проблему потрібно вирішувати негайно. Адже, на сьогодні фактично здійснюється винищення бойового та патріотичного духу всього українського громадянства, військові кинуті напризволяще, потребують якомога швидшої підтримки.

Представники Українського інституту прав людини Олена Смірнова та Святослав Стиценко, в минулому представники Секретаріату уповноваженого ВРУ з прав людини, вказали, що найпростіший та найшвидший шлях забезпечення прав захисників України є саме визначення особливостей територіальної підсудності в відповідних справах. Адже, саме за судом останнє слово в кримінальному провадженні, як за суб’єктом, що приймає остаточне рішення в справі.  

Адвокат Оксана Муравська, яка надає правову допомогу в резонансній справі за обвинуваченням учасника АТО Сергія Колмогорова, зауважила, що змусити суд здійснювати розгляду справи на сході країни неупереджено вкрай важко. Зокрема, довелося принаймні звернути увагу на проблему лише після проходження всіх трьох інстанцій та направлення справи на новий розгляд. Однак, і наразі проблема не є вирішеною, через що адвокати змушені заявляти суддям відводи.

  Віктор Шидлюх, полковник Генерального штабу ЗСУ, учасник АТО, Голова Громадської організації «Міжнародний правозахисний рух «Єдність України» вказав, що схильний до необхідності створення військових судів. Але підтримує будь-яку ініціатив, що надасть реальну можливість здійснити належний захист бійців АТО за часто надуманими обвинуваченнями.

Позицію Ю. Боброва щодо необхідності вирішення проблеми судочинства щодо військовослужбовців шляхом створення військових суддів підтримали Анатолій Маркевич, колишній військовий прокурор та діючий адвокат, а також адвокат, Світлана Андрійчук. Зосередили увагу на тому, що люди, які не володіють знаннями специфіки військової діяльності, не можуть належним чином здійснювати судове провадження у відповідній категорії справ.

Представник військової прокуратури Донецького гарнізону сил АТО Олександр Серафимов зауважив, що прокуратура не проти законодавчих змін. Оскільки, самі представники правоохоронних органів на практиці мають ряд різних проблем. Зокрема, внаслідок відсутності військового досвіду і розуміння особливостей військової справи в суддів, що здійснюють розгляд відповідних кримінальних проваджень. Як альтернативу запропонував створення кримінальних військових палат в межах судів загальної юрисдикції.

Адвокат Наталія Фещик, вказала, що має особистий досвід у відповідних справах із захисту військових АТО в судах Донецького регіону. Внаслідок розуміння проблеми підтримує ініціативи, як щодо внесення змін до КПК України щодо визначення підсудності, так і можливість відновлення військових судів. Також, зазначила, що з метою реального досягнення швидкого результату та можливістю належного захисту осіб в кримінальних провадженнях вже сьогодні більш оптимальним буде внесення змін до КПК України щодо визначення територіальної підсудності в справах. Адже, відновлення військових суддів потребує досить значних часових, людських та фінансових затрат.

За підсумками круглого столу прийнято резолюцію до народних депутатів України з проханням якнайшвидшого вирішення питання по суті та забезпечення захисту прав учасників АТО, підтримання їх морального та патріотичного духу.

Популярні новини

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 239

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 1895

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 6580

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 6246

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 7283

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 6925

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 6541

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 7915

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл