Реформа адвокатури не стала відповіддю на погіршення ситуації із захистом прав людини - Валентин Гвоздій | НААУ

Реформа адвокатури не стала відповіддю на погіршення ситуації із захистом прав людини - Валентин Гвоздій

Різне
9:16 Вт 06.03.18 2059 Переглядів
Версія для друку

Реформа адвокатури не стала відповіддю на погіршення ситуації із захистом прав людини в Україні.

Про це в інтерв”ю агенції “Українські новини” сказав заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій.

Ситуація з дотриманням прав людини в Україні далеко не ідеальна. Реформа адвокатури повинна була, перш за все, дати відповіді на те, як цю ситуацію виправити. Але в підсумку, велика частина напрацьованих змін стосується системи адвокатського самоврядування, як ніби це головна проблема і загроза для професії”, - сказав він.

Серед недоліків реформи він назвав непублічність та обмеження адвокатури у праві участі в напрацюванні змін до профільного законодавства.

Згідно з міжнародними стандартами, адвокатура повинна сприйматися державою як повноцінний учасник подібних реформаторських процесів. Це не привілей професії, а необхідність — для того, щоб адвокатура залишалася незалежною і могла ефективно виконувати свою головну місію - захищати права громадян без втручання держави”, - сказав Валентин Гвоздій.

Коментуючи формат роботи над законопроектом, заступник Голови НААУ як член Робочої групи при Раді з питань судової реформи зауважив, що не виключено, що в парламент буде передана інакша версія законопроекту, ніж була обговорена в колі експерів.

Прийнятним способом виправити недоліки змісту документу є оцінка Венеціанської комісії.

У діалозі з представниками Ради Європи, а в Україну приїжджав спеціальний радник Генерального секретаря, ми обговорювали можливість того, щоб направити законопроект до Венеціанської комісії. Так ми отримаємо авторитетну і професійну оцінку на відповідність європейським стандартам. Ми вважаємо, що важливо її отримати до передачі законопроекту в парламент, щоб уникнути скандалу, як з проектом по Антикорупційного суду. Крім того, ряд положень законопроекту містять корупційні ризики, що взагалі веде реформу в протилежному напрямку від її цілей”, - наголосив Валентин Гвоздій.
Він нагадав, що Національна асоціація надала РСР альтернативні положення цілих блоків законопроекту про адвокатуру на базі усталеної моделі самоврядування, а також пакет змін до Кримінального процесуального кодексу та до Податкового кодексу.

Повний текст інтерв'ю заступника Голови НААУ, РАУ можна переглянути за посиланням

 

Популярні новини

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 430

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 1707

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 1823

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2076

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3122

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3467

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7992

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7471

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл