Непродумані зміни системи адвокатського самоврядування можуть стати фатальною помилкою всієї реформи адвокатури | НААУ

Непродумані зміни системи адвокатського самоврядування можуть стати фатальною помилкою всієї реформи адвокатури

Законодавство
14:04 Пт 09.02.18 2455 Переглядів
Версія для друку

Непродумані зміни системи адвокатського самоврядування можуть стати фатальною помилкою всієї реформи адвокатури.

Про це ідеться у Резолюції спільної наради голів рад адвокатів регіонів та голів кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури регіонів за участі представників адвокатів регіонів у складі Ради адвокатів України, яка ухвалена 8 лютого.

Учасники наради ознайомилися із змістом законопроекту про зміни до Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», напрацьованого Робочою групою з питань адвокатури, прокуратури та безоплатної правової допомоги при Раді з питань судової реформи,  представники адвокатського самоврядування висловилися проти положень законопроекту в частині адвокатського самоврядування – від створення регіональних палат шляхом ліквідації 54 юридичних осіб – чинних органів адвокатського самоврядування до проведення конференцій у форматі загальних зборів без затвердженого порядку денного та квоти представництва рішенням Ради адвокатів України.

Під час обговорення представники регіональних органів адвокатського самоврядування всієї України дійшли спільного висновку про те, що реформа самоврядування має відбуватися на інституційній основі чинної моделі органів адвокатського самоврядування. При цьому у законопроекті, поданому НААУ як альтернативна версію до документу Робочої групи, враховуються пропозиції регіональних адвокатських спільнот, практичний п’ятирічний досвід адвокатського самоврядування та рекомендації і практика європейських адвокатур, з якими НААУ підтримує системну співпрацю.  На користь такого еволюційного підходу свідчить той факт, що чинний закон відповідає висновку Венеціанської комісії від жовтня 2011 року та зобов’язанням України перед ПАРЄ і чинним стандартам Європейського Союзу. Ухвалення цього закону було однією з умов для укладання Угоди про асоціацію з Європейським союзом, що також зафіксовано у двосторонніх міжнародних документах. 

Концептуально, подальша реформа має ґрунтуватися на цьому фундаменті, розбудованому у повній відповідності до рекомендацій ПАРЄ, Ради Європи та Європейського Союзу.

Представники регіональних органів адвокатського самоврядування, представники адвокатів регіонів у складі Ради адвокатів України виступають проти запропонованої Робочою групою зміни процедури доступу до адвокатської професії. Фактично, ідеологи законопроекту створюють обмеження доступу в професію, закривши його через допуск в професію тільки суддів, або стажерів, які перебували з адвокатами в трудових відносинах протягом двох років. Тільки ці дві категорії осіб пропонується допускати до складення адвокатського іспиту. У Перехідних положеннях законопроекту запропоновано дозволити в строк до 2021 року без стажування скласти адвокатський іспит всім бажаючим, які мають юридичну освіту. Крім того, авторами пропонується, що б іспит приймав єдиний орган – Вища  кваліфікаційна комісія адвокатури, а при цьому зникає орган, куди апліканти можуть оскаржити рішення про складання кваліфікаційного іспиту. Такий підхід є руйнівним для професії. Ці «нововведення» різко погіршать якість адвокатського корпусу, наповнять його особами, які не володіють навичками та традиціями, етичним нормами та правосвідомістю адвокатської професії.

За підсумками обговорення учасники наради вирішили відхилити запропоновану редакцію законопроекту Робочої групи в частині доступу до професії, органів адвокатського самоврядування, механізму реалізації положень Конституції щодо виключного права на представництво адвокатів в судах;

-Відхилити всі пропозиції щодо ліквідації усталених форм адвокатського самоврядування, що призведе до  послаблення організації, і як наслідок – втрати динаміки її розвитку та незалежності;
-Відхилити пункти Перехідних положень законопроекту Робочої групи щодо спрощеної процедури доступу до професії до 2021 року без проходження стажування та встановлення невиправданих преференцій для суддів та прокурорів.
-Не допустити низки корупційних «вікон» законопроекту Робочої групи, що створить передумови для зловживань при реалізації права на самоврядування як на регіональному, так і на місцевому рівні;
-Підтримати розвиток адвокатури в напрямку посилення прав та гарантій адвокатської діяльності та схвалити підготовлені НААУ пропозиції змін до Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», Кримінального  процесуального кодексу та Податкового кодексу;
-Підтримати реалізацію всіх необхідних змін, що чітко встановлюють повноваження органів адвокатського самоврядування, покращують взаємовідносини національних та регіональних органів адвокатського самоврядування, забезпечують прозорий механізм формування цих органів у майбутньому на базі існуючої системи органів адвокатського самоврядування, яка згідно Висновку експертів Ради Європи від 21 грудня 2017 року, відповідає європейським стандартам та за 5 років свого існування довела свою ефективність;
-Підтримати збереження чинного порядку ведення Єдиного реєстру адвокатів України, який передбачає дворівневний принцип внесення даних та контроль їхньої надійності;
-Підтримати збереження чинного порядку здійснення кваліфікаційно-дисциплінарних процедур на базі існуючих та створених відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури та Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.

Цю позицію представлено під час круглого столу «Адвокатське самоврядування: шляхи вдосконалення», який відбудеться 9 лютого 2018 року у м. Києві. Текст Резолюції передано до секретаріату Ради з питань судової реформи

Резолюція спільної наради голів рад адвокатів регіонів та голів кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури регіонів за участі представників адвокатів регіонів у складі Ради адвокатів України

 

 

 

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 1443

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 1451

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 2071

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 1859

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 1911

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 3251

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 3825

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 3584

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл