Реформа адвокатури не може відбуватися всупереч європейським стандартам - Іван Гречківський | НААУ

Реформа адвокатури не може відбуватися всупереч європейським стандартам - Іван Гречківський

Різне
13:43 Вт 05.12.17 1823 Переглядів
Версія для друку

Реформування адвокатури не може відбуватися у порушення європейських стандартів та шляхом підміни суб”єкта представництва професії.

Про це в інтерв”ю “Юридичній практиці” заявив голова Комітету з міжнародних зв"язків Іван Гречківський.

НААУ як представник адвокатури не протистоїть змінам як таким. Але ми проти способу, яким намагаються змінити наш закон. Ми проти підміни понять і відсторонення НААУ від прийняття рішень щодо майбутнього адвокатури. І це не примха, це основоположний принцип незалежності адвокатів, затверджений ООН в 1990 році: якщо в державі є незалежна асоціація адвокатів, то будь-які подальші зміни законодавства щодо адвокатури повинні впроваджуватися за участю представників професії”, - наголосив Іван Гречківський.

За його словами, направлення законопроекту, схваленого без участі представників НААУ, на оцінку до міжнародних експертів Ради Європи, також підміняє міжнародні інструменти отримання повної оцінки законопроектів на відповідність стандартам права та демократії.

У зверненні до експертів Ради Європи є теж підміна понять. Її експерти вправі лише сказати, відповідають запропоновані зміни мінімальним стандартам незалежності адвокатури чи ні. Швидше за все, мінімальним стандартам вони відповідають. Інша справа, що стандарти, закладені чинним законом, набагато вище мінімальних. Але експерти Ради Європи не мають права порівнювати два документи — це право робити тільки Венеціанська комісія, яка, до слова, двічі високо оцінила чинний закон”, - зауважив голова комітету НААУ.

Зважаючи на це, НААУ за підтримки ССВЕ буде ініціювати повну оцінку законопроекту в Європейській комісії «За демократію через право».

Для ССВЕ, і зокрема для членів комітету PECO, що займається проблемами адвокатури країн Східної Європи, незрозумілі підходи української влади до питання адвокатури, і, звичайно ж, вони висловлюють свою підтримку не стільки нам особисто, скільки фундаментальним принципам незалежності адвокатури, які повинні бути дотримані в цивілізованих країнах”, - наголосив Іван Гречківський.

Повний текст інтерв”ю можна переглянути за посиланням

 

 

Популярні новини

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 136

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 1423

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3012

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7719

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7370

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 8352

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 6975

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 6598

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл