Відбувся позачерговий З’їзд адвокатів України | НААУ

Відбувся позачерговий З’їзд адвокатів України

Самоврядування
15:30 Пн 28.04.14 3070 Переглядів
Версія для друку

Нарада Генеральної прокуратури України щодо додержання законів...


26-27 квітня 2014 року в м. Одеса відбувся позачерговий З’їзд адвокатів України


На з’їзді було зареєстровано 286 делегатів, з них: 247 обраних делегатів, які представляли 25 конференцій адвокатів регіонів, 8 резервних та 31 кооптованих делегатів. Згідно протоколу мандатної комісії підтверджено повноваження 251 делегата з 255 обраних на конференціях та 31 кооптованого делегата; усього видано 281 мандат. Більшість від обраних на конференціях регіонів та присутніх делегатів становила 126, відтак відповідно до статті 54 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» з’їзд було визнано правомочним.


З’їзд розпочався з вибору головуючого. За підрахунками відкритого та поіменного голосування, переважну більшість голосів отримав Олег Купрієнко - Голова Ради адвокатів Чернігівської області. Секретарем з’їзду було обрано Ольгу Демидюк - представника Київської області. Після перевірки лічильною комісією мандатів делегованих учасників з’їзду головуючий відкрив засідання та перейшов до розгляду питань, поставлених на порядок денний.


Із вступною доповіддю виступила Лідія Ізовітова – Голова Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України, яка доповіла учасникам з’їзду про діяльність НААУ та РАУ, а також відповіла на поставлені питання. Із подібними доповідями також виступили Ольга Дмитрієва – Голова Вищої ревізійної комісії адвокатури, та Олег Бєляєв – в. о. Голови Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.


Одним з найважливіших питань порядку денного стало обрання трьох членів Вищої ради юстиції від адвокатури. Кандидатами на цю посаду від адвокатів були наступні адвокати: Олексій Резніков, Павло Гречківський, Павло Луцюк, Катерина Коваль, Тетяна Козаченко, Олександер Башук та Микола Сірий. У свою чергу, від суддів балотувалися три судді: Сергій Балац, Василь Гуменюк та Віталій Даниленко.


Відповідно до вимог статей 10 та 11 Закону України «Про Вищу раду юстиції» призначеним на посаду члена ВРЮ вважається кандидат, який за результатами таємного голосування отримав більшість голосів від числа обраних делегатів з’їду. Однак, у разі якщо голосування проводиться по кандидатурах, кількість яких перевищує квоту для призначення на посади членів ВРЮ, призначеними вважаються кандидати, які набрали більшість голосів щодо інших кандидатів. Голосування щодо обрання членів ВРЮ відбувалося виключно обраними делегатами. Таким чином, за результатами таємного голосування та згідно з рішенням лічильної комісії, більшість голосів отримали Сергій Балац (95 голосів), Олексій Резніков (91 голос) та Павло Гречківський (90 голосів).


До порядку денного також було внесено розгляд проекту змін та доповнень до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та пов’язаних з адвокатською діяльністю інших нормативно-правових актів. Над внесенням змін до Закону працювали дві робочі групи адвокатів – при НААУ, РАУ з питань внесення змін та доповнень до зазначеного Закону та при Міністерстві юстиції України, кожна з яких підготувала відповідний законопроект. Рада адвокатів України на своєму засіданні 23-25 квітня 2014 року розглянула обидва законопроекти, взяла з них найкраще і об’єднала в єдиний проект, який було винесено на розгляд З’їзду і концептуально схвалено більшістю голосів делегатів. Надалі його буде скеровано до суб’єкту законодавчої ініціативи з метою внесення на розгляд до Верховної Ради України.


Крім того, на розгляд учасників з’їзду було також винесено пропозиції щодо внесення змін та доповнень до деяких установчих документів вищих органів адвокатського самоврядування (Статуту НААУ та Положень про РАУ, ВКДКА та ВРКА), а також затвердження кошторисів НААУ, РАУ та ВКДКА. Ці пропозиції і кошториси також були ухвалені більшістю голосів делегатів. З метою підвищення ефективності діяльності ВРКА делегати також проголосували за збільшення кількісного складу цього органу з 12 до 15 членів, а також обрали трьох нових його членів.


Нарешті, на з’їзді було ухвалено дві резолюції з питань захисту прав адвокатів: стосовно усіх адвокатів (у тому числі на підтримку адвоката Дениса Бугая) та стосовно адвокатів Автономної Республіки Крим.


Слід зазначити, що роботу з’їзду протягом усього його проведення постійно намагалися зірвати делегати від міста Києва. Зокрема, неприпустима поведінка адвоката міста Києва Аліни Самарець не лише зганьбила всю адвокатуру України та поставила під питання престиж адвокатської професії, а й засвідчила про відсутність здорового глузду та будь-яких морально-етичних якостей у зазначеного адвоката. У зв’язку з цим, делегатами з’їзду було прийнято рішення звернутися до Комітету з питань адвокатської етики, аби винні особи понесли відповідальність за негідну адвоката поведінку. Крім того, наприкінці роботи з’їзду, делегати Закарпатської області подали заяву щодо неприпустимої поведінки делегата з міста Києва Олександера Башука, яку скеровано через з’їзд адвокатів України до Комітету з питань адвокатської етики.


Матеріали цього з'їзду


Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 1402

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 1416

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 2036

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 1825

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 1877

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 3216

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 3792

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 3546

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл