У Києві відбулось перше засідання Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики | НААУ

У Києві відбулось перше засідання Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики

Різне
15:32 Вт 17.10.17 1723 Переглядів
Версія для друку

13 жовтня у Києві відбулось установче засідання Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України. Під час засідання були вирішені головні питання подальшої діяльності Комітету.

Присутніх членів Комітету привітали: Ірина Сенюта, Голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики; Вадим Красник, Голова Секретаріату РАУ (НААУ); Сергій Вилков, Голова Комітету з питань безоплатної правової допомоги; Микола Сіома, директор Української фундації правової допомоги. Присутні висловились про необхідність розширення мережі адвокатів-фахівців з медичного права, окреслили роль адвокатури в забезпеченні захисту прав людини у сфері охорони здоров’я.

Відкриваючи засідання, Ірина Сенюта відзначила, що для медичного права України створення Комітету є знаковою подією. Зародження ідеї такого галузевого комітету виникла після проведення низки спеціалізованих заходів для адвокатів, яку радо підтримала Рада адвокатів України, ухваливши рішення про створення Комітету, основоположним завданням якого є сприяння розвитку медичного, фармацевтичного права, права біоетики та права громадського здоров’я, а також забезпечення захисту прав людини. Голова Комітету наголосила, що Комітет працюватиме спектрально: від нормопроектної, аналітичної роботи до розробки ефективних механізмів надання правової допомоги в медичних справах та співпраці зі студентством.

«НААУ вітає таку ініціативу, а також підтримує створення Комітетів з інших спеціалізацій. Запрошуємо всіх адвокатів і фахівців долучитися до спільної діяльності!», зазначив Вадим Красник.

Під час засідання члени Комітету обговорили питання, внесені до порядку денного та визначились із короткостроковими та довгостроковими планами діяльності, серед яких:

  • проведення серії регіональних заходів щодо забезпечення прав людини у сфері охорони здоров’я;
  • здійснення другого спеціалізованого навчання для адвокатів з медичного права;
  • підготовка методичних рекомендацій для адвокатів щодо ведення медичних справ;
  • налагодження співпраці з медико-юридичними клініками та юридичними клініками, що мають спеціалізацію з медичного права, з метою підвищення рівня практичної складової в освіті правників.

Голова Комітету з питань безоплатної правової допомоги Сергій Вилков зауважив: «Важливість полягає не лише у тому, що прийшов час для цієї ініціативи, а й у тому, що на сьогодні близько 70% громадян стикаються з різними проблемами з медичного права. Фактично, держава, яка мала доводити до відома громадян проблематику у сфері медичного та фармацевтичного права, не створює такі умови. Тому НААУ, як інститут адвокатури, взяли на себе цю відповідальність з метою забезпечення громадян України всіма видами своєчасної та якісної правової допомоги в галузі медичного права».

Також під час засідання було визначено персональний склад секцій Комітету та обрано їх голів. Секцію медичного права очолив Сергій Антонов, секцію права громадського здоров’я – Зінаїда Чуприна, секцію фармацевтичного права – Оксана Кашинцева, а секцію правових основ біоетики – Яна Триньова.

«Ми – єдиний організм, і маємо працювати злагоджено. Попереду в нас багато роботи, спрямованої на розвиток національного медичного права та утвердження ролі адвокатури в цьому процесі, а також ефективному захисті прав людини у сфері охорони здоров’я», зазначила Голова Комітету Ірина Сенюта.

Популярні новини

БПД

Для системи БПД має бути запроваджена інша модель, - Лідія Ізовітова

Моніторинг поточного стану функціонування системи безоплатної правничої допомоги показує існування істотних і концептуальних проблем з реалізації цієї допомоги в Україні.

11:42 Вт 19.03.24 203

БПД

7 основних проблем системи БПД окреслили у звіті: трансляція…

Поглиблення кризи у взаєминах держави та адвокатури в сфері надання безоплатної правничої допомоги, довготривале ігнорування позиції НААУ призвело до корінних змін, які характеризуються втратою системою БПД первинних орієнтирів на людину як найвищу цінність.

9:54 Вт 19.03.24 320

Гарантії діяльності

Збої у роботі електронного суду підтвердили в ІСС

З 21 по 27 лютого в підсистемі «Електронний суд» Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи було зафіксовано періодичні технічні збої. Вони мали тимчасовий характер і ДП «Інформаційні судові системи» провело роботи щодо їх усунення.

9:32 Вт 19.03.24 370

Дискусія

Причини «відбілення» зарплат та кроки до детінізації економіки…

Бізнес виходить з тіні не через спонукання влади платити «білі» зарплати, а за рахунок збільшення військовослужбовців під час війни. А Національна стратегія доходів, оприлюднена Мінфіном, може обернутися додатковим тиском на бізнес.

17:37 Пн 18.03.24 1387

За кордоном

Молоді адвокати вивчали інноваційні кордони в праві

З 7 по 10 березня 2024 року у Стамбулі пройшла щорічна весняна конференція Європейської асоціації молодих адвокатів (European Young Bar Association, EYBA), присвячена темі «Інноваційні кордони в праві: навігація на перетині технологій і глобалізації».

15:52 Пн 18.03.24 1462

Анонс

Функціонування системи БПД оцінили в НААУ – підготовлено звіт

У вівторок, 19 березня, в Національній асоціації адвокатів України презентують Звіт з актуальних питань функціонування системи безоплатної правничої допомоги в Україні. Також в ході заходу буде представлено нову модель системи БПД.

14:46 Пн 18.03.24 6574

Дискусія

Яких змін потребує законодавство про вибори досліджували за…

В умовах воєнного стану законодавство України забороняє проводити президентські та парламентські вибори. Але суспільне сприйняття та довіру до виборчого процесу доведеться забезпечувати після війни.

12:52 Пт 15.03.24 6236

Cудова практика

Чи є цивільна дружина членом сім`ї загиблого захисника, - судова…

Які підстави встановлення статусу члена сім`ї загиблого (померлого) захисника чи захисниці України у разі визнання судом факту проживання осіб однією сім`єю без реєстрації шлюбу? Відповідь на це запитання вельми актуальне в аспекті отримання пільг і гарантій соціального захисту.

10:12 Пт 15.03.24 8151

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл