Представники НААУ поінформували членів ПАРЄ про спроби відійти від євростандартів у реформі адвокатури | НААУ

Представники НААУ поінформували членів ПАРЄ про спроби відійти від євростандартів у реформі адвокатури

Різне
13:19 Пт 13.10.17 1034 Переглядів
Версія для друку

10-11 жовтня у Страсбургу делегація НААУ провела серію зустрічей в ході Четвертої чергової сесії ПАРЄ. Темою зустрічей стала підготовка змін до закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”, з якої було умисно виключено НААУ як офіційного представника адвокатської спільноти.

Зокрема, відбулися зустрічі у Комітеті з юридичних питань та прав людини, також тема непрозорості реформи української адвокатури обговорювалася з членами постійної делегації України в ПАРЄ, суддями ЄСПЛ.

Делегація НААУ поінформувала про спроби провести підготовлений під егідою Ради з питань судової реформи законопроект змін до профільного закону без врахування позиції та реальних потреб адвокатури. При цьому адвокатську спільноту ініціатори законопроекту фактично позбавили можливостей ознайомитися із змістом цього документу до передачі його у Верховну Раду.

В ході зустрічей представники НААУ наголосили на тому, що чинний закон “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” був ухвалений 2012 року. Відповідно до нього та на виконання Україною своїх зобов’язань перед Радою Європи цим Законом створено в Україні єдину професійну організацію адвокатів (пункт 11 Висновку № 190(1995) Парламентської Асамблеї Ради Європи щодо вступу України до Ради Європи від 26 вересня 1995 року).

 

Таким чином, Україна виконала одне з ключових зобов’язань щодо вступу до Ради Європи, про необхідність реалізації якого також неодноразово наголошувалося у резолюціях Парламентської Асамблеї Ради Європи, зокрема: пункт 10 Резолюції 1346 (2003) Парламентської Асамблеї Ради Європи «Виконання Україною своїх обов'язків та зобов'язань» від 29 вересня 2003 року; підпункт 7.3.6 пункту 7.3 Резолюції 1755 (2010) Парламентської Асамблеї Ради Європи «Функціювання демократичних інституцій в Україні» від 4 жовтня 2010 року). Чинний закон “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” також проходив оцінку у Венеціанській комісії на відповідність стандартам РЄ і при прийнятті його в українському парламенті були враховані усі надані тоді зауваження.

Відповідно до цього закону, вперше в новітній історії України побудовано незалежну систему органів адвокатського самоврядування, до складу якої увійшли виключно адвокати. Відповідно до міжнародних стандартів, єдина недержавна асоціація адвокатів відіграє ключову роль у підтриманні професійних стандартів та етичних норм, захисті своїх членів від переслідувань та необґрунтованих обмежень і посягань. Зокрема, на цьому наголошується в “Основних положеннях про роль адвокатів”, що прийняті VIII Конгресом ООН по запобіганню злочинам у серпні 1990 року.

Відтак, систмема органів адвокатського самоврядування в Україні створена у повній відповідності до рекомендацій міжнародних партнерів та ключових міжнародних принципів адвокатської професії. Реальної необхідності внесення змін до чинного закону в частині організації системи самоврядування немає. Таким чином, спроби втрутитися в роботу самоврядування шляхом прийняття змін до закону не лише зруйнують цю систему, але і віддалять Україну від міжнародних норм права та демократії.

Українські адвокати наголосили на тому, що кількість порушень їхніх професійних прав зростає. Таким чином, реформа профільного законодавства має насамперед стосуватися посилення прав та гарантій адвокатської діяльності та відповідальності за їхні порушення.

НААУ висловлює вдячність віце-президенту ПАРЄ, народному депутату, адвокату Георгію Логвинському за надану допомогу в організації діалогу та висловлену підтримку на користь незалежності інституту адвокатури .

 

Популярні новини

Дискусія

Причини «відбілення» зарплат та кроки до детінізації економіки…

Бізнес виходить з тіні не через спонукання влади платити «білі» зарплати, а за рахунок збільшення військовослужбовців під час війни. А Національна стратегія доходів, оприлюднена Мінфіном, може обернутися додатковим тиском на бізнес.

17:37 Пн 18.03.24 823

За кордоном

Молоді адвокати вивчали інноваційні кордони в праві

З 7 по 10 березня 2024 року у Стамбулі пройшла щорічна весняна конференція Європейської асоціації молодих адвокатів (European Young Bar Association, EYBA), присвячена темі «Інноваційні кордони в праві: навігація на перетині технологій і глобалізації».

15:52 Пн 18.03.24 915

Анонс

Функціонування системи БПД оцінили в НААУ – підготовлено звіт

У вівторок, 19 березня, в Національній асоціації адвокатів України презентують Звіт з актуальних питань функціонування системи безоплатної правничої допомоги в Україні. Також в ході заходу буде представлено нову модель системи БПД.

14:46 Пн 18.03.24 5943

Дискусія

Яких змін потребує законодавство про вибори досліджували за…

В умовах воєнного стану законодавство України забороняє проводити президентські та парламентські вибори. Але суспільне сприйняття та довіру до виборчого процесу доведеться забезпечувати після війни.

12:52 Пт 15.03.24 5694

Cудова практика

Чи є цивільна дружина членом сім`ї загиблого захисника, - судова…

Які підстави встановлення статусу члена сім`ї загиблого (померлого) захисника чи захисниці України у разі визнання судом факту проживання осіб однією сім`єю без реєстрації шлюбу? Відповідь на це запитання вельми актуальне в аспекті отримання пільг і гарантій соціального захисту.

10:12 Пт 15.03.24 7504

Видання

Резолюція AIPPI щодо підтвердження використання TM оприлюднена

Міжнародна асоціація захисту інтелектуальної власності (Association Internationale pour la Protection de la Propriété Intellectuelle, AIPPI) оприлюднила фінальний текст Резолюції щодо підтвердження використання торговельної марки, яка була ухвалена у жовтні минулого року в Стамбулі.

17:06 Чт 14.03.24 7001

Cудова практика

Дискримінація на роботі: 7 ключових рішень ЄСПЛ

Дискримінацією на робочому місці вважається негативне ставлення до співробітників з боку роботодавців на підставі особистих характеристик, які не мають прямого відношення до професійної діяльності. Що про це говорить ЄСПЛ?

14:13 Ср 13.03.24 8818

Законодавство

У НААУ збирають пропозиції щодо удосконалення інвестиційної…

Адвокатів та інших фахівців у галузі інвестиційної діяльності та приватизації запрошують поділитися власним баченням необхідних змін у законодавстві. Узагальнені пропозиції будуть направлені до профільних комітетів ВР, Кабміну та народних депутатів для використання у нормотворчій роботі.

10:14 Ср 13.03.24 8012

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл