Реформа адвокатури може остаточно піти в тінь — Павло Гречківський | НААУ

Реформа адвокатури може остаточно піти в тінь — Павло Гречківський

Різне
15:12 Ср 17.05.17 1243 Переглядів
Версія для друку

Секретар Ради адвокатів України Павло Гречківський вважає, що реформа адвокатури має передбачати зміни до профільного закону, які відповідають реальним загрозам незалежному статусу професії.

Про це він заявив в інтерв”ю виданню “Юридическая практика”.

Якщо проблема порушення прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності ключова, а це підтверджується багатьма фактами, то чому автори законопроекту починають з переписування термінів повноважень органів самоврядування? Чому законодавець «цікавиться» розподілом адвокатських внесків і порядком складання іспитів в адвокатуру, а не шукає способи захистити адвокатів від незаконних обшуків і втручання в адвокатську таємницю? Дивні пріоритети в ситуації, коли з правами людини, а не тільки з професійними правами адвоката в країні не все гаразд”, - вважає Павло Гречківський.

Секретар РАУ переконаний, що спроби підмінити пріоритети розвитку адвокатури навряд чи будуть вдалими.

Як би нам не намагалися підмінити порядку денного і пріоритети, я не бачу, що для адвокатів сума внесків, наприклад, важливіше імунітету від незаконного втручання в їх роботу. Як би не старалися окремі товариші підігрівати конфлікти в адвокатському самоврядуванні або дискредитувати професію в цілому, це не змінює нашого розуміння, хто - друг, а хто - ворог. Тому я б не радив використовувати з'їзд як майданчик для скандалів, нездорових амбіцій або зведення особистих рахунків”, - говорить Павло Гречківський.

Ідеї «ручної адвокатури, прототипом якої є безкоштовна правова допомога (БПД) під управлінням Міністерства юстиції, секретар РАУ називає абсурдними і такими, що суперечать міжнародним рекомендаціям гарантувати незалежність адвокатського самоврядування.

За словами Павла Гречківського, усунення професійної спільноти від напрацювання реформи шкодить якості змін та знижує довіру до них. Він нагадав, що схвалення проекту змін до закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” відбулося в рамках робочої групи у грудні 2016 року. “Цікаво, що робота над текстом ще ведеться, судячи з останньої інформації. Що дивно, оскільки фінальне засідання робочої групи давно відбулося, а деякі учасники ще взимку повідомили, що законопроект ось-ось з'явиться в парламенті. Якщо законопроект хтось допрацьовує, то можна вважати, що реформа адвокатури остаточно пішла «в тінь», - вважає Павло Гречківський.

На його думку, звітно-виборний з'їзд адвокатів покаже, наскільки професійна спільнота консолідована.

Важливо, щоб кожен адвокат, особливо майбутні делегати з'їзду, відповідально підійшли до своєї участі в цьому процесі і не девальвували шанс продемонструвати, що адвокатура здатна самостійно приймати управлінські та кадрові рішення. Для того у нас і існують працює система самоврядування і баланс повноважень. Ми не потребуємо запрошених диригентів або директорів. Я впевнений, що з'їзд самостійно обере гідного лідера”, - вважає секретар РАУ.

Повну версію інтерв”ю Павла Гречківського для “Юридической практики” можна переглянути за посиланням


 

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 984

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 1002

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 1592

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 1403

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 1463

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 2789

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 3374

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 3136

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл