Розвиток медіації потребує прийняття профільного законодавства — Владислав Ситюк | НААУ

Розвиток медіації потребує прийняття профільного законодавства — Владислав Ситюк

Різне
14:37 Пн 10.04.17 4796 Переглядів
Версія для друку

6 квітня Комітет з питань медіації провів круглий стіл “Перспективи застосування процедури медіації в судовому процесі і виконавче провадження”. Участь в дискусії взяли адвокати, судді, експерти в галузі права.

Голова Комітету з питань медіації Владислав Ситюк зазначив, що медіація, як процедура альтернативного вирішення спорів, є одним зі складових елементів правової держави. За його словами, вона поширена в багатьох країнах світу, в тому числі і деяких країн пострадянського простору.

"Ефективність медіаційної процедури визнана європейським співтовариством, яке рекомендує її впровадження в якості основного методу альтернативного вирішення спорів, як на досудовому етапі, так і під час судового провадження. Це знаходить своє відображення в підписаній Україною Угоді про асоціацію України з Європейським Союзом, де вказано, що забезпечення верховенства права та кращого доступу до правосуддя повинно включати доступ як до судових, так і позасудових методів вирішення спорів", - підкреслив він.

За словами Владислава Ситюка, медіація починає розвиватися і в Україні, однак темпи впровадження цієї процедури не надто швидкі. "На мій погляд, ефективний розвиток цієї процедури в Україні можливий за безпосередньої участі держави, яка повинна забезпечити прийняття відповідної законодавчої бази, необхідної для розвитку медіації. Це значно наблизить нашу державу до євроінтеграційних процесів", - впевнений адвокат.

Адвокат, медіатор, член правління Асоціації адвокатів України Марина Саєнко нагадала, що в листопаді минулого року Верховна Рада в першому читанні прийняла закон "Про медіацію". За її словами, закон підготовлений до другого читання і включений до порядку денного нинішньої сесії парламенту.

Також вона нагадала, що в законопроекті медіація визначена, як структуровані переговори, в яких сторони намагаються самі, на добровільній основі, досягти згоди за допомогою третьої незалежної сторони - медіатора.

Також Марина Саєнко виділила найпоширеніші побоювання щодо впровадження медіації в процесі.

По-перше, відсутність законодавчого врегулювання. "Не можу погодитися з цією тезою. Тому що ми, аналізуючи досвід інших країн, де медіація працює вже багато років, або в яких вона запускалася, але не працює ефективно, показує нам те, що наявність закону іноді не тільки не допомагає розвитку медіації, але і навпаки, гальмує її розвиток. Причини - якщо держава намагається медіацію зарегулювати дуже сильно, це, безумовно, перешкоджає її розвитку. Відсутність закону на сьогоднішній день в Україні не означає, що медіації в Україні немає ", - підкреслила вона.

По-друге, низька поінформованість про процедуру. За її словами, з цією тезою можна погодитися. При цьому, підкреслила адвокат, низький рівень знань щодо даної процедури існує не тільки серед звичайних громадян, але і в бізнес середовищі, а також серед юристів. "У бізнес-середовищі така ж ситуація, незважаючи на те, що зараз торгово-промислові палати України та регіональні палати активно долучаються до того, щоб розвивати медіацію саме серед бізнесу", - констатувала вона.

По-третє, недовіра до самої процедури. Марина Саєнко зазначила, що цей пункт є похідним від попереднього. "Оскільки це щось нове, невідоме, неврегульоване законом. Зрозуміло, що з урахуванням попереднього досвіду, дискредитації альтернативних способів врегулювання суперечок, таких, як третейські суди, наприклад. Тому ясно, що немає повної довіри до цього нового інституту", - підкреслила вона.

По-четверте, опір з боку юридичної спільноти. Вона підкреслила, що в результаті низької обізнаності юристи, адвокати сприймають медіацію як конкуруючу послугу, яка може позбавити їх роботи. "Медіація не конкурує - це додатковий інструмент для клієнтів, який жодним чином не позбавляє адвоката його професійної діяльності", - запевнила вона.

Крім того, до перешкод щодо впровадження цієї процедури Марина Саєнко віднесла низьку договірну здатність, як ментальну особливість наших громадян.

"Якщо з деякими з названих перешкод можна працювати, ми можемо обговорювати кроки щодо їх подолання, то деякі з них потрібно сприймати як даність, наприклад, низьку договірну спроможність українців. І просто потрібно розуміти, як з цієї даністю працювати далі", - підсумувала Марина Саєнко.

Адвокат, медіатор, Член Виконавчої ради Асоціації адвокатів Грузії Іраклі Кандашвілі розповів про медіацію в Грузії.

За його словами, судова медіація в Грузії існує з 2013 року і регулюється процесуальним законодавством. Медіація застосовується тільки судовому провадженні, позасудова медіація проводиться, але профільний закон "Про медіацію", який був розроблений Міністерством юстиції Грузії разом з акредитованими медіаторами і адвокатами, набуде чинності з 1 січня 2018 року. Зараз медіація у Грузії реалізовується як пілотний проект на базі Тбіліського Міського суду.

Іраклі Кандашвілі зазначив, що медіація здійснюється за пропозицією судді і згоди сторін протягом 45 днів за допомогою акредитованих медіаторів. За результатами процедури медіації між сторонами укладається медіативна угода, яке передається для затвердження до суду.

Виконання угоди відбувається добровільно, в разі не виконання - судом видається виконавчий лист для примусового виконання. Процедура медіації гарантує конфіденційність інформації, якою сторони обмінюються і потім не зможуть використовувати в разі продовження спору в суді. При цьому обов'язковою умовою вибору медіатора є його попередня або подальша неучасть у вирішенні спору в якості адвоката, свідка або судді. Медіатором може бути будь-який бажаючий, який пройшов навчання в Британській організації "Сenter for effective dispute resolution" (Центр ефективного вирішення спорів).

"Діючих медіаторів на території Грузії всього 15, з них 9 адвокатів, 2 суддів та люди інших професій, навчання яких було проведено і оплачено Міністерством юстиції Грузії", - підсумував Іраклі Кандашвілі.

 

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 583

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 603

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 1161

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 1012

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 1067

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 2392

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 2982

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 2740

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл