НААУ продовжить добиватися змін для роботи адвокатів у пенітенціарних закладах | НААУ

НААУ продовжить добиватися змін для роботи адвокатів у пенітенціарних закладах

Різне
17:39 Вт 21.02.17 3022 Переглядів
Версія для друку

21 лютого 2017 року в приміщенні Секретаріату Національної асоціації адвокатів України відбувся круглий стіл на тему: «Впровадження змін до правил внутрішнього розпорядку слідчих ізоляторів».

У роботі круглого столу взяли участь представники Генеральної прокуратури України, Міністерства юстиції України, комісії з ліквідації ДПТС, Національної поліції, офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також представники Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності та Комітету захисту прав людини при НААУ.  Метою круглого столу є спільне напрацювання змін у роботі пенітенціарних закладів у відповідності до європейських правових стандартів.

Під час заходу були обговорені спірні питання, які виникають в роботі як захисників, так і представників органів досудового слідства під час відвідувань громадян у пенітенціарних установах. 

З метою підготовки цієї зустрічі Комітетом захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності було проведено роботу з виявлення найбільш проблемних питань, які мають місце в слідчих ізоляторах по всій території України. 

Широку дискусію викликала необхідність отримання дозволу для адвокатів на проходження до пенітенціарних установ з планшетом і дотримання працівниками СІЗО при огляді пристрою вимог закону про захист адвокатської таємниці.

Як повідомив в.о. начальника відділу організації діяльності слідчих ізоляторів Міністерства юстиції України Сергій Чабанюк, з урахуванням наявних зауважень  та сучасних потреб, підготовлено зміни до правил внутрішнього розпорядку слідчих ізоляторів.  

Нагадаємо, що представники НААУ спільно з представниками ДПТС України на протязі 2016 року, проводили неодноразові робочі зустрічі з приводу реформування пенітенціарної системи.  Так, у вказаному проекту нової редакції  Правил, пункт 7  викладено у такій редакції:

«Працівникам правоохоронних органів, суду та захисникам дозволяється проносити матеріали та документи необхідні для здійснення повноважень, визначених законодавством з обов`язковим оглядом на КПП СІЗО на наявність заборонених предметів. Такий огляд повинен виключати ознайомлення зі змістом цих документів. У випадках, передбачених КПК України працівникам правоохоронних органів, суду та захисникам дозволяється проносити технічні засоби (без можливості здійснювати дзвінки та виходу в мережу інтернет) для проведення аудіо та відео фіксації процесуальних дій».

Для представників правоохоронних органів дискусійним питанням виявився статус посвідчення адвоката та підтвердження особи захисника.  У відповідності до ст. 50 КПК України, повноваження захисника підтверджуються свідоцтвом про право на зайняття адвокатською діяльністю, ордером, але при цьому адвокатське свідоцтво, так само і посвідчення адвоката не є посвідченнями особи, а тому вказане питання потребує законодавчого врегулювання. З боку представників НААУ було роз’яснено, що адвокатські посвідчення мають єдиний затверджений зразок у відповідності до визначених законом вимог до цього документу. Відтак, документи, видані господарськими товариствами або громадськими об'єднаннями, що мають у своєму складі слово “адвокат” і його похідні, не можуть підтверджувати статус чи особу адвоката. Повна інформація про порядок отримання документів для адвокатів викладена на сайті НААУ.

Також під час круглого столу було обговорено умови перебування громадян в слідчих ізоляторах, які створюють загрози їхньому здоров”ю. У пенітенціарних установах існують реальні ризики зараження хворобами, які передаються повітряно – крапельним або побутовим шляхом, і під ці ризики потрапляють і адвокати системи БПД, що здійснюють захист за призначенням, оскільки вони зазвичай не володіють інформацією  стосовно стану здоров’я клієнта.  Це питання залишається досі відкритим, оскільки пов`язане з забороною розголошення медичної таємниці, але проблему необхідно вирішувати як найшвидше.

Під час обговорення також йшлося про інші невиправдані заборони, наприклад, проносити питну воду чи поліетиленові пакети.

За підсумками обговорення було вирішено здійснити подальший моніторинг роботи СІЗО з метою покращення умов для роботи адвокатів з клієнтами, зокрема, йшлося про плани створити у ізоляторах спеціальні кімнати для адвокатів, з оргтехнікою та юридичною літературою.

Популярні новини

Дискусія

Принцип безперервності влади під час війни дослідили на круглому…

Дотримання принципу інституційної безперервності влади в Україні є надзвичайно важливим в нинішніх воєнних умовах, адже позбавлення легітимності української влади є одним з очевидних пріоритетів агресора не лише для пропаганди, а й дискредитації на міжнародній арені.

17:58 Ср 17.04.24 1050

Cудова практика

Трудові спори у 2024 році: на що звертає увагу ВС

Зменшення замовлень у підприємства після введення воєнного стану на території України не свідчить про неможливість роботодавця забезпечити роботою працівника, тому призупинення трудового договору з ним є незаконним.

17:28 Вт 16.04.24 2501

Анонс

Про нові правила фінмоніторингу у ЄС розповідають адвокатам ELF та CCBE

У Європейському Союзі завершується робота над пакетом змін з питань фінансового моніторингу. Тож незабаром наберуть чинності оновлені правила запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Чого слід чекати?

14:54 Вт 16.04.24 2594

Законодавство

Свідоцтво адвоката пропонують викладати у Дію - проект закону

Зважаючи на досвід розміщення документів у Єдиному державному веб порталі електронних послуг, у Верховній Раді пропонують закріпити можливість відображення свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката на порталі Дія.

17:14 Пн 15.04.24 4220

Привітання

У другому Турнірі із судових дебатів визначено переможців

Молодіжний Комітет НААУ – UNBA NextGen оголосив переможців другого Турніру із судових дебатів, участь у якому брали студенти юридичних вишів.

16:36 Пн 15.04.24 4177

Законодавство

Адвокати знайшли юридичний ляп в останніх змінах до КПК

Через помилки у юридичній техніці, що були допущені під час внесення чергових змін до Кримінального процесуального кодексу, можуть порушуватися права осіб, що тримаються в установах попереднього ув’язнення або виконання покарань.

13:32 Пн 15.04.24 4355

Законодавство

Якщо строк розслідування закінчився, справа має бути закрита, -…

Міністерство юстиції в рамках приведення законодавства до стандартів ЄС опрацьовує ідею скасування однієї з підстав закриття кримінального провадження, а саме - закінчення строку досудового розслідування. У НААУ попереджають про порушення прав підозрюваного.

15:52 Пт 12.04.24 8530

Дискусія

Підготовче судове засідання: поради адвокатам

Щодня відбуваються десятки підготовчих судових засідань у кримінальних справах, в абсолютній більшості яких беруть участь адвокати. Принципово важливим є те, щоб кожен захисник, який залучається до підготовчого судового засідання, усвідомлював значення такої стадії процесу та вмів ефективно підготувати себе та клієнта до участі в ньому.

16:41 Чт 11.04.24 8818

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл