Для стажування у Київській області додаткова співбесіда не потрібна — рішення РАУ | НААУ

Для стажування у Київській області додаткова співбесіда не потрібна — рішення РАУ

Регіони
11:33 Пт 30.12.16 2307 Переглядів
Версія для друку

Рада адвокатів України скасувала обов”язкове проведення співбесіди для осіб, які склали кваліфікаційний іспит та отримали направлення на стажування в Раді адвокатів Київської області, у регіоальному Комітеті захисту прав адвокатів.

Відповідно до рішення РАУ № 277 “Про скасування рішення Ради адвокатів Київської області щодо проведення Комітетом захисту професійних прав адвокатів та реалізації гарантій адвокатської діяльності Ради адвокатів Київської області співбесіди із стажерами”, відповідне протокольне рішення Ради адвокатів Київської області скасовано.

РАУ вказала на невідповідність закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” та рішенням РАУ включення до плану стажування в області такої обов’язкової співбесіди та надання права означеному Комітету проводити такі співбесіди з кандидатами в адвокати для перевірки їх морально-етичних якостей.

Зокрема, статтею 10 профільного закону передбачено, що стажування полягає в перевірці готовності особи, яка отримала свідоцтво про складення кваліфікаційного іспиту, самостійно здійснювати адвокатську діяльність, при цьому у приписах спеціального Закону відсутня вимога щодо перевірки морально-етичних якостей кандидата в адвокати.

Вичерпний перелік вимог щодо несумісності з діяльністю адвоката, передбачений статтею 7 Закону, де відсутнє поняття «відповідність морально-етичним якостям».

Питання оцінки результатів стажування віднесено до компетенції ради адвокатів регіону, а не до повноважень інших структур, зокрема, Комітету захисту професійних прав адвокатів та реалізації гарантій адвокатської діяльності (ч. 7 ст. 10 Закону).

Рішенням РАУ від 25 вересня 2015 року № 114 затверджено Положення про організацію та порядок проходження стажування для отримання особою свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю.

Відповідно до підпункту 11.6.5. пункту 11.6 Розділу 11 цього Положення рада адвокатів регіону проводить співбесіду зі стажистом, яка є однією зі складових перевірки на предмет готовності особи займатися адвокатською практикою та відсутності обмежень для набуття статусу адвоката, передбачених статтями 6, 7 Закону.

До повноважень вищеозначеного Комітету захисту професійних прав адвокатів та реалізації гарантій адвокатської діяльності Ради адвокатів Київської області не може та відповідно не входить проведення співбесіди з кандидатами в адвокати, у тому числі перевірка їх морально-етичних якостей, оскільки такий комітет створений для захисту прав адвокатів.

Про цю ситуацію РАУ стало відомо із заяви, що надійшла 15 вересня від адвоката Ковбасінського О.Б. з додатками щодо правомірності проведення 13 вересня 2016 року у приміщенні Ради адвокатів Київської області співбесіди з його стажистом Однорогом М.С.

 

Популярні новини

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 192

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 1501

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 2072

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 1878

Дискусія

Принцип безперервності влади під час війни дослідили на круглому…

Дотримання принципу інституційної безперервності влади в Україні є надзвичайно важливим в нинішніх воєнних умовах, адже позбавлення легітимності української влади є одним з очевидних пріоритетів агресора не лише для пропаганди, а й дискредитації на міжнародній арені.

17:58 Ср 17.04.24 3116

Cудова практика

Трудові спори у 2024 році: на що звертає увагу ВС

Зменшення замовлень у підприємства після введення воєнного стану на території України не свідчить про неможливість роботодавця забезпечити роботою працівника, тому призупинення трудового договору з ним є незаконним.

17:28 Вт 16.04.24 4500

Анонс

Про нові правила фінмоніторингу у ЄС розповідають адвокатам ELF та CCBE

У Європейському Союзі завершується робота над пакетом змін з питань фінансового моніторингу. Тож незабаром наберуть чинності оновлені правила запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Чого слід чекати?

14:54 Вт 16.04.24 4486

Законодавство

Свідоцтво адвоката пропонують викладати у Дію - проект закону

Зважаючи на досвід розміщення документів у Єдиному державному веб порталі електронних послуг, у Верховній Раді пропонують закріпити можливість відображення свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката на порталі Дія.

17:14 Пн 15.04.24 6012

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл