Відкрита заява Національної асоціації адвокатів України до Генерального прокурора України | НААУ

Відкрита заява Національної асоціації адвокатів України до Генерального прокурора України

Різне
17:36 Ср 30.11.16 9571 Переглядів
Версія для друку

 

                                                    Шановний Юрію Віталійовичу!

Національна асоціація адвокатів України звертається до Вас із заявою (скаргою) щодо недопустимих публічних висловлювань заступника Генерального прокурора України – Головного військового прокурора Матіоса Анатолія Васильовича на адресу адвокатів в одній із резонансних судових справ.

28 листопада в прямому ефірі телеканалу “112 Україна” Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос у коментарі відеодопиту Віктора Януковича зазначив таке: «Все що сьогодні розказує так званий захисник, не знаю його фаховий рівень, беркутівців, це просто плювок всім людям, які бачили кров, які три місяці поспіль після лютого застеляли всю Інститутську квітами... Не знаю, чи він там був, не знаю, чи знає він, що таке кров, але по-людськи, як казав сьогодні генеральний прокурор, так як, я українець, я б йому змазав дуже добре в пику, щоб він вмився юшкою і відчув наскільки це солодко втрачати рідних.....».

Емоційний виступ пана Матіоса розцінюємо як втручання в адвокатську діяльність та адресний тиск на захисника, поєднаний із публічним закликом до насильства. Небезпечно, що адвокатів не лише ототожнюють з клієнтами всупереч закону, але і роздають їм політичні ярлики. Вочевидь, Головний військовий прокурор свідомо такими висловлюваннями формує певну громадську думку і таким способом вчиняє тиск на суд та адвокатів, порушуючи гарантоване кожному конституційне право на правничу допомогу.

Національна асоціація адвокатів України має всі приводи стверджувати про те, що право обвинувачених на презумпцію невинуватості було порушено цією публічною заявою посадовця у ЗМІ щодо їхніх адвокатів.

Своїм публічним виступом Головний військовий прокурор проявив демонстративну неповагу до конституційної ролі захисників та до прав усіх учасників судового процесу. Цей шокуючий прецедент, на жаль, розширює практику правоохоронних органів по дискредитації адвокатури в цілому та особливо захисників у резонансних і політичних справах.

ЄСПЛ неодноразово підкреслював важливість добору посадовими особами слів у своїх виступах, якщо вони оприлюднюють свої заяви ще до судового розгляду справи та визнання особи винною у вчиненні певного злочину.

Національна асоціація адвокатів України, вважає, що своєю публічною заявою заступник Генерального прокурора України – Головний військовий прокурор, допустив грубі порушення своїх прямих обов’язків, передбачених законодавством, Присягою прокурора та Правилами прокурорської етики. Такі порушення ми вбачаємо у демонстрації публічної неповаги до захисника (адвоката) та публічному заклику до навмисного заподіяння тілесних ушкоджень, його негативними публічними висловлюваннями порушено презумпцію невинуватості обвинувачених, вчинено втручання в адвокатську діяльність, поширено негативну інформацію про професію адвокатів, а також завдано репутаційної шкоди не тільки адвокатурі, а й власне прокуратурі яка, відповідно до вимог оновленої в частині правосуддя Конституції України уповноважена підтримувати публічне обвинувачення в суді.

Враховуючи вищенаведене, керуючись ст.ст. 45, 56 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», ст. ст. 19, 41 Закону України «Про прокуратуру», прошу Вас терміново провести перевірку викладених фактів у заяві/скарзі, за наслідками якої прийняти рішення в межах наданих законом повноважень та вирішити питання про подальше перебування Матіоса А.В. на посаді заступника Генерального прокурора України.

З повагою

Голова

Національної асоціації адвокатів України,

Ради адвокатів України Л.П. Ізовітова

Оригінал листа відправлено Генеральному прокурору

Популярні новини

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 1675

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 6348

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 6028

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 6955

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 6690

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 6476

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 7882

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 7375

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл