Вищий адміністративний суд відмовив адвокатам у позові проти Вищої Ради юстиції | НААУ

Вищий адміністративний суд відмовив адвокатам у позові проти Вищої Ради юстиції

Різне
9:57 Пт 29.04.16 2063 Переглядів
Версія для друку

Вищий адміністративний суд України відмовив в задоволенні позову адвокатам: Катерині Коваль, Ростиславу Кравцю, Інні Рафальській до Вищої ради юстиції.
Третіми сторонами без самостійних вимог на стороні відповідача в справі виступали секретар Ради адвокатів України, член Вищої ради юстиції України Павло Гречківський та НААУ.

Відмовляючи в позові ВАСУ зазначив, що п. 5 ст. 31 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність"  чітко встановлює, що: "Протягом строку зупинення права на заняття адвокатською діяльністю адвокат не має права її здійснювати. Такий адвокат також не може брати участь у роботі органів адвокатського самоврядування, крім випадків, коли таке право зупинено у зв’язку з призначенням особи на посаду до органу державної влади з’їздом адвокатів України".

При цьому судом встановлено факт зупинення адвокатської діяльності Павла Гречківського на підставі поданої ним заяви до КДКА Київської області з 27 квітня 20015 року. Секретаріат Вищої ради юстиції у встановлені законом терміни отримав відповідний витяг з Єдиного реєстру адвокатів України.  Також суд вказав на те, що відповідно до законодавства адвокатська діяльність та участь в роботі органів адвокатського самоврядування не є тотожними.

«Доказів, підтверджуючих невиконання членом ВРЮ Гречківським П.М. вимог, передбачених законами 22/98-ВР, №1700-VII, №5076-VI, відносно несумісності займаних ним посад, або порушення останнім обмежень щодо суміщення посад, колегією суддів не встановлено», - йдеться у постанові Вищого адміністративного суду від 21 квітня цього року.

Перегляд файлу: Постанова Вищого адміністративного суду України

 

Популярні новини

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 488

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 923

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 2204

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 3825

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 4042

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 4016

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4678

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6139

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл