Європейські стандарти в адвокатурі передбачають страхування професійної відповідальності адвоката | НААУ

Європейські стандарти в адвокатурі передбачають страхування професійної відповідальності адвоката

Різне
10:03 Чт 21.04.16 2129 Переглядів
Версія для друку

Про це заявив під час Українсько-німецького форуму голова Комітету з міжнародних зв’язків Іван Гречківський.

Сьогодні в Україні немає Закону, який би прямо закріплював страхування професійної діяльності адвоката у формі добровільного або обов’язкового страхування. Водночас, у Законі України «Про страхування» перелік видів добровільного страхування не є вичерпним. Це дає теоретичну можливість вести мову про страхування професійної відповідальності адвоката.

Натомість Закон врегульовує страхування діяльності інших представників юридичної професії: приватного нотаріуса, арбітражного керуючого, тимчасового адміністратора, ліквідатора фінансової установи. Обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності застосовується лише до приватних нотаріусів та нотаріусів, які виконують функції державних реєстраторів речових прав на нерухоме майно.

З огляду на часту взаємодію приватних нотаріусів з фізичними особами, специфіку діяльності щодо вчинення юридичних дій з нерухомістю тощо, а отже і підвищену відповідальність, цілком доцільним та виправданим є зобов’язання приватних нотаріусів страхувати свою цивільно-правову відповідальність, пов’язану зі здійсненням професійної діяльності.

“Оскільки адвокатська діяльність часто передбачає прийняття рішень щодо нерухомості, корпоративних прав, іншого цінного рухомого майна третіх осіб, доречним є запровадження страхування професійної відповідальності адвокатів в Україні. Окрім цього, важливо пам’ятати, що адвокати часто вчиняють юридично значимі дії в інтересах клієнта і по суті діють як довірені особи, тому апріорі не мають права на помилку”, - вважає Іван Гречківський.

Зміни до Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» пропонують закріплення права на страхування професійної відповідальності адвоката, що матиме наслідком посилення фінансової незалежності адвоката. У 2020 році, згідно з Планом дій впровадження Стратегії реформування судочинства, судоустрою та інших суміжних інститутів на 2015-2010 роки, на законодавчому рівні буде закріплено і обов’язкове страхування.

“Страхування надаватиме впевненість клієнту у тому, що у разі настання страхового випадку, йому буде виплачена хоча б якась частина коштів на покриття понесених ним збитків. З іншого боку, страхування збільшить довіру до українських адвокатів з боку клієнтів, особливо іноземних. Адже на глобальному ринку юридичних послуг, до якого ми так чи інакше інтегруємося, «застраховані адвокати» є правилом, а не виключенням”, - прокоментував Іван Гречківський.

Запровадження страхування також підвищить професійний рівень української адвокатури і сприятиме підвищенню здорової конкуренції. “Якщо адвокат за своє недбальство буде нести не тільки кваліфікаційно-дисциплінарну, але і майнову відповідальність, деякі недобросовісні або некваліфіковані адвокати можуть раз і назавжди втратити попит на свої послуги”, - констатує голова комітету НААУ.

Планується, що в Україні страховий платіж становитиме не більше 100 грн. в місяць, але у разі настання страхового випадку дасть змогу мінімізувати фінансові витрати адвоката на покриття збитків.

У коментарі до виступів під час Українсько-німецького Форуму німецький адвокат Альянс Дойчланд АТ (Мюнхен) Бертін Чаб, який є експертом у наданні спеціальних консультацій у Відділі несення відповідальності у зв’язку з заподіянням майнових збитків, наголосив, що страхування є звичайною практикою у Німеччині.

“Ви маєте вирішити, які кроки зробити для європейської реформи адвокатури, а їх іще багато попереду. Ви маєте спільно вирішити, і мати спільний голос. У вас немає страхування адвокатської діяльності, і мене це дещо здивувало. Страхування — це важливий пункт у Німеччині. Клієнти почуваються більше впевнено, але і адвокати мають спокій. Якщо клієнти позиваються до адвокатів, то має бути страховка або щось інше, що може покрити ці позови. У нас це врегульовано”, - сказав Бертін Чаб. Він також висловився на користь адвокатської монополії, яка працює в німецькій системі і робить адвокатуру більш сильною та консолідованою.

14 квітня 2016 року у Києві Федеральна палата адвокатів Німеччини та Національна асоціація адвокатів України провели спільний інформаційно-дискусійний захід - Українсько-Німецький форум адвокатів за підтримки Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва. Дискусія була присвячена регулюванню ринку юридичних консультацій в Німеччині та в Україні та виключному право адвокатів на представництво у судах.

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 314

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 337

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 867

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 760

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 812

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 2134

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 2722

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 2482

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл