Рада адвокатів Київщини вимагатиме розслідувати підпал офісу адвоката | НААУ

Рада адвокатів Київщини вимагатиме розслідувати підпал офісу адвоката

Регіони
15:58 Вт 09.02.16 2985 Переглядів
Версія для друку

Рада адвокатів Київської області та Комітет захисту професійних прав адвокатів та реалізації гарантій адвокатської діяльності наприкінці січня провели засідання з приводу збільшення кількості нападів на адвокатів.

Учасники Ради і Комітету обговорили резонансну історію — підпал офісу адвоката, члена Комітету Тараса Безпалого на вулиці Михайлівській в центрі Києва. Сам адвокат наполягає, що пожежа пов'язана з тим, що він представляє інтереси потерпілого – члена родини загиблого учасника АТО. Члени Комітету висловилися про підтримку колеги та необхідність звернення до керівництва правоохоронного органу із вимогою об’єктивного, повного та швидкого розслідування справи.

Також на розгляд Комітету були винесені випадки адресних погроз та грубих порушень прав адвокатів з боку правоохоронних органів. Зокрема, адвокат Ганна Боряк звернулася із заявою про порушення її прав зі сторони прокурора, який підтримує обвинувачення в Київському районному суді м. Одеси. Після того, як вона проігнорувала погрози і вимоги прокурора відмовитись від участі у кримінальному провадженні, було прострілено вікна будинку, де розміщено її офіс. У письмовому зверненні адвокат просила супровід від Комітету на наступне судове засідання до Одеси для підтримки та засвідчення можливих подальших порушень.

Член Комітету Марія Островська наголосила на необхідності активних дій з боку колег задля захисту адвоката, а також запропонувала звернутись до Ради адвокатів Одеської області задля корпоративної підтримки на місці. Члени Комітету підтримали пропозицію, при цьому адвокат Руслан Харченко погодився виїхати до Одеси разом із колегою та взяти справу під особистий контроль.

Окрім того, останнім часом збільшилася кількість порушень прав адвокатів з боку працівників Служби безпеки України, залучених Генеральною прокуратурою. Зокрема, член Комітету Віталій Наум повідомив, що протягом тривалого часу щодо його клієнта проводились негласні слідчі дії працівниками СБУ, в результаті яких було зафіксовано телефонну розмову між клієнтом та адвокатом.

Дійсно, питання порушення гарантій професійної діяльності з боку представників цього відомства шляхом втручання в приватне спілкування між адвокатом та клієнтом неодноразово поставало в діяльності Комітету, проте вперше стороною обвинувачення було використано протокол проведення негласної слідчої дії, як доказ для зміни запобіжного заходу.

Марія Островська, як керівник аналітичної групи Комітету, наголосила на очевидності порушення правоохоронними органами норм закону щодо адвокатської таємниці і невдалого демонстрування такого порушення у письмовому вигляді перед суддею, що принагідно можна використати в інтересах підзахисного при змагальності з прокурором в судовому засіданні.

Член Комітету Тарас Безпалий запропонував звернутися до Голови СБУ з листом від Комітету та Ради адвокатів Київської області з вимогою припинити свавілля з боку представників цього відомства, що спричиняє порушення вимог Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність". Така пропозиція викликала жваве обговорення членів Комітету, які погодились, що подібні випадки відвертого нехтування правами та гарантіями адвоката не можуть залишатись без достатньої уваги професійного співтовариства.

Як зазначалося раніше, НААУ вкрай занепокоєна систематичними порушеннями прав та гарантій адвокатської діяльності в результаті неправомірних дій з боку правоохоронних органів та пильно відстежуватиме перебіг подальших подій та докладе усіх зусиль для повернення ситуації у правове поле.

Популярні новини

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 115

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 427

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 1684

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3259

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7926

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7444

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 8369

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 6995

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл