НААУ вперше представляє доповідь про адвокатуру в Україні на Конференції президентів адвокатських асоціацій Європи | НААУ

НААУ вперше представляє доповідь про адвокатуру в Україні на Конференції президентів адвокатських асоціацій Європи

Різне
10:44 Пт 05.02.16 1810 Переглядів
Версія для друку

Заступник голови НААУ Валентин Гвоздій та заступник Голови комітету по міжнародним зв’язкам Іван Гречківський беруть участь у 44-й Конференції президентів адвокатських асоціацій Європи, яку традиційно організовує Австрійська асоціація адвокатів у Відні.


Для участі в конференції НААУ вперше представила національний звіт про стан та основні реформи адвокатури в Україні, де викладено позицію НААУ та огляд основних подій і активностей Асоціації.


Відповідно до програми конференції, презентація окремих національних звітів країн Європи, доповідей ССВЕ, міжнародних адвокатських асоціацій відбудеться у день виступів голови Ради адвокатських та правничих товариств Європи (ССВЕ), голови Суду Європейського Союзу. Окрім того, учасників запрошено на заходи від імені федерального канцлера Австрії та мера Відня. Також учасники конференції матимуть візит до Міністерства юстиції Австрії. Конференція президентів адвокатських асоціацій Європи є великим майданчиком для розширення професійних контактів, фахових дискусій, запозичення досвіду з розвитку професійних адвокатських організацій.


У звіті для європейських колег НААУ позиціонується як відносно нова організація, що відновлює незалежність та самоврядність адвокатури після десятиріч державного контролю. “Сильна та незалежна адвокатура надзвичайно важлива для успішної реформи правосуддя в Україні відповідно до євроінтеграційного курсу”, - ідеться у документі. НААУ наголошує на тому, що міжнародна підтримка є важливою з огляду на те, що багато зовнішніх факторів протидіють успіхові НААУ. Говорячи про результати своєї діяльності в 2015 році, НААУ повідомляє про 44 заходи з підвищення кваліфікації адвокатів та інтенсифіковану співпрацю з Радою Європи, CCBE та Міжнародною асоціацією адвокатів, Верховним судом України та командою спільного проекту ЄС та Ради Європи «Консолідація розробки реформ у сфері юстиції в Україні».


У розділі про міжнародну діяльність НААУ відзначає розширення контактів, зокрема, встановлення протягом минулого року партнерства з національними асоціаціями адвокатів США, Великої Британії, Італії, Грузії, Білорусі та Казахстану, а також міжнародними інституціями — Радою Європи, проектами ЄС, USAID та Human Rights
First etc.) . Також НААУ стала повноправним членом Міжнародної асоціації адвокатів, подала запит на отримання статусу спостерігача в CCBE та продовжила розвивати стратегічні відносини з BRAK.


У Звіті НААУ ідеться про перебіг конституційних змін, якими буде запроваджено монополію адвокатів на представництво в судах. НААУ, висловлюючи стурбованість з приводу існуючого статусу адвокатів у судах, активно просуває необхідність кваліфікованого представництва в судах та має підтримку з боку Ради адвокатських та правничих товариств Європи (ССВЕ).


НААУ повідомляє у Звіті про загрози незалежності адвокатури, які, зокрема, створює нереформована система безоплатної правової допомоги. Функціювання непрозорої неефективної бюрократичної та корумпованої системи на практиці порушує як права людини,так і професійні права та гарантії адвокатської діяльності. НААУ пропонує низку заходів, які можуть забезпечити роботу більш ефективної, прозорої та продуктивної системи БПД з мінімізацією втручання держави та корупційних елементів. У звіті також повідомлено про зростання кількості звернень до НААУ від адвокатів про порушення прав та гарантій їхньої діяльності з боку прокуратури. Асоціація повідомила про останні факти порушень у резонансних справах президента України, міжнародні асоціації та Генерального прокурора.


Візит представників НААУ здійснюється за власний кошт.

 

Популярні новини

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 503

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 937

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 2218

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 3839

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 4055

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 4017

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4678

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6139

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл